Sådan slipper du af med mos i græsplænen

De fleste mosser er indfødte og godartede, og en del af en naturlig vegetation. De dækker bar jord og forhindrer jord erosion. Mos dræber ikke dit græs, men det kan snige sig ind i din græsplæne, hvis dit græs allerede er begyndt at dø eller i det hele taget har dårlige vækstbetingelser. For at slippe af med mosset, kan du bruge både fysiske eller kemiske metoder til fjernelse.

I de senere år er boligejere og gartnere blevet mere interesserede i at bevare mos på grund af sin skønhed og som led i en indsats for at minimere brugen af kemikalier i hjemmet. En perfekt græsplæne kan sagtens indeholde mos, og verden ville nok ikke gå under af den grund! Men hvis du ikke kan tåle synet af mos i græsplænen, så læs med her.

Fjern løs mos med fysiske metoder

Du kan fjerne løst mos og andet organisk materiale fra græsplænen ved enten at rive plænen eller ved at vende jorden.

Hvis du har en lille græsplæne, kan du gøre fjerne mosset med håndkraft. Du skal bare rive plænen grundigt og med rigelig kraft til at løfte mosen væk. En ganske almindelige rive kan endda gøre jobbet.

Hvis du har en større græsplæne, kan du få et blad til at montere på din plæneklipper. Indstil højdejusteringen på plæneklipperen, så bladet lige akkurat kan få fat i mosset. Men pas på, hvis du sætter det for lavt, vil du også fjerne dit græs. Kør hele græsplænen igennem og fjern det mos du får revet af.

Du kan også fjerne mos vha. kemikalier

Brug jernsulfat eller et andet sulfatbaseret ukrudtsmiddel. Selv om brugen af disse midler er lidt mindre almindelig, så har de en tendens til at have en ganske høj succesrate, når de bruges til at dræbe mosser. Jern eller jernsulfat anbefales oftest, men ammoniumsulfat og kobbersulfat er også effektive. Jern svækker moset. Ofte slår det moset helt ihjel, men i det mindste eller gør det lettere at fjerne mosset manuelt efterfølgende

Reducer betingelserne for at mosset kan gro

Plant f.eks. skygge-elskende stauder og buske. Græs vokser nemlig ikke godt i områder med kraftig skygge, men desværre gør mos det. Hvis du ikke kan kontrollere mængden af skygge, som din græsplæne modtager, skal du i stedet prøve at plante blomster og andre planter, der trives i skyggefulde områder for at forhindre mos i at vokse i stedet. Planter, der elsker skygge, omfatter eksempelvis bregner og hortensia. Men der er også andre buske og blomster der gør det godt med skygge. Bare spørg efter skygge-elskende planter næste gang du besøger en gartner eller planteskole.

Lad solen komme til. Mos vokser som nævnt godt i skygge, mens de fleste græsarter har det svært på skyggefulde områder. For at styrke græssets vækstbetingelser gælder det derfor om at fjerne ting, som hindrer at sollyset kan komme til.

Fjern f.eks. stakit, brændestabler, gamle mursten og andet affald. Og tænk dig godt om, inden du f.eks. opfører et nyt haveskur. Beskæring af store træer og buske kan også give plads til mere lys.

Undgå at vande din græsplæne overdrevent. Mos trives nemlig i områder med stor fugtighed. Hvis din græsplæne allerede er i dårlig tilstand, vil overdreven vanding kun fremskynde ankomsten af mos. Du bør især undgå at vande din græsplæne om natten i det tidlige efterår eller forår, hvor mossets vækst er mest vedholdende. Hvis din græsplæne er naturligt blød, kan du prøve at forbedre dens evne til at dræne ved at ændre hældningen af græsplænen eller installere drænrør.

Giv din græs nok vand til at trives. Mens for meget fugt vil skabe de ideelle betingelser for mos, kan for lidt fugt svække dit græs og gøre din græsplæne mere sårbar over for mos. Når græsplænerne er for dehydreret, bliver græsset brunt og svagt. Det kan blive for svagt til at reagere på regn eller anden fugt, når den kommer. Som følge heraf vokser mosen, når det regner, hurtigt, mens græsset fortsætter med at dø.

Vil du gerne vide endnu mere om, hvordan du skal passe og pleje din græsplæne for at slippe af med mosset, kan du læse videre på https://fjernmos.dk/mos-i-graesplaenen/, hvor du finder yderligere information om emnet.

 

Disclaimer

Skriv et svar